Glance Prelims MCQ’s – 15th Nov 2017

1. Which of the following statements is/are correct regarding AADI
MAHOTSAV?
i. AADI MAHOTSAV was organised by Tribal Affairs along with
Tribal Marketing Development Federation Ltd (TRIFED).
ii. The Theme of the festival: A Celebration of the Spirit of Tribal
Culture, Cuisine and Commerce.
Options
a) i only
b) ii only
c) Both i & ii
d) None
Ans: b
Refer the PIB Newsletter dated November 15, 2017.

2. Which of the following statements is/are correct regarding Prohibition of
Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act, 2013?
i. According to Mumbai based Tata Institute of Social Science 80%
of manual scavengers die before they turn 60. Many develop
asthma skin infection and tuberculosis on the job.
ii. Self Employment Scheme for the Rehabilitation of identified
manual scavengers under which onetime cash assistance; skill
development training and loan subsidy are provided for
rehabilitation of identified manual scavengers.
Options
a) i only
b) ii only
c) Both i & ii
d) None
Ans: c
Refer the PIB Newsletter dated November 15, 2017.

3) Which one of the following is correctly matched?
i. Vitamin B 6 – Pyroxidine
ii. Vitamin D – Calciferol
iii. Vitamin E – Riboflavin
iv. Vitamin B12 – Cobalamin
Options
a) i, ii & iii
b) i ii & iv
c) ii & III

d) All of the above
Ans: b
Refer The Hindu dated November 14, 2017.

4) Which of the following statements is/are correct regarding National
Certification System for Tissue Culture Raised Plants (NCS-TCP)?
i. The purpose of NCS-TCP is to ensure production and distribution
of quality tissue culture planting materials.
ii. Under the Minister of Micro, Small and Medium Enterprises.
Options
e) i only
f) ii only
g) Both i & ii
h) None
Ans: a
Refer the PIB Newsletter dated November 15, 2017.

5) Which of the following statements is/are true regarding the Rafale fighter
aircraft?
i) Rafale is intended to perform air supermacy interdiction, aerial
reconnaissance,  ground support, in-depth strike, anti-ship strike and
nuclear deterrence missions.
ii) theSnecma M88 engines feature several advances, including a non-
polluting combustion chamber, single-crystal turbine blades, powdered
mettalurgy disks, and technology to reduce radar and infrared signatures.
Options :
a) i only
b) ii only
c) Both i and ii
d) None
Ans: c
Refer: The Hindu dated 15 th nov

6) Which of the following statements is/are true regarding “Joint Doctrine
Indian Armed Force – 2017”?
i) The aim of the doctrine is to promote ‘synergy’ and ‘integration’
among the three Services and other stake-holders leading to an enhanced
efficiency and optimum utilisation of resources.

ii) The doctrine brings out our approach to joint training at macro-level,
fundamentals, objectives, joint structures, planning and organisation
amongst other aspects in existence and in use in the armed forces.
Options:
a) I only
b) ii only
c) Both i and ii
d) None
Ans:c
Refer: The Hindu dated 15 th nov

7) Which of the following statements is/are true regarding the Geographical
Indication?
i) The use of a geographical indication may act as a certification that
the product possesses certain qualities, is made according to
traditional methods, or enjoys a certain reputation, due to its
geographical origin.
ii) Banglar Rasogolla of West Bengal and Mamallapuram stone
sculptures of Tamil Nadu were recently added.
Options:
a) i only
b) ii only
c) Both i and ii
d) None
Ans:c
Refer:The Hindu dated 15 th nov

8) Which of the following the is /are not true about Doklam?
i) an area with a plateau and a valley, lying between Tibet's Chumbi
Valley to the north, Bhutan's Ha Valley to the east and India's Sikkim
state to the west.
ii) Doklam range that separates Sikkim from the Chumbi Valley
bifurcates at Mount Gipmochi.

Options:
a) i only
b) ii only
c) Both i and ii

d) None
Ans: d
Refer:The Hindu dated 15 th nov

9) Which of the following statements are is/are true regarding the UDAN?
i) UDAN is the Regional Connectivity scheme of the Government
of India, with the objective of "Let the common citizen of the
country fly"
ii) The first UDAN flight is from Shimla to Delhi.
Options:
a) i only
b) ii only
c) both I and ii
d) none
Ans:c
Refer: The Hindu dated 15 th nov.

10) Which of the following statement is/are true about the International
Court of Justice?
i) The ICJ is composed of fifteen judges elected to nine-year terms
by the UN General Assembly and the UN Security Council from a
list of people nominated by the national groups in the Permanent
Court of Arbitration.
ii)  The five permanent members of the United Nations Security
Council always have a judge on the Court.

Options:
a)i only
b)ii only
c)both i and ii
d) none
Ans:c
Refer: the Hindu dated 15 th nov.

1 thought on “Glance Prelims MCQ’s – 15th Nov 2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close