Glance Prelims MCQ’s – 14th Nov 2017

1. Which of the following statements are true regarding Youth Development Index?
i. The index tracks the trends in Youth education across the states
ii. It identifies the weak domains and informs the policy makers the priority
areas
a. i only

b. ii only

c. both i and ii

d. neither i nor ii

Ans-b
Explanation
The Rajiv Gandhi National Institute of Youth Development (RGNIYD),
Sriperumbudur, Tamil Nadu, an Institute of National Importance has come out
with Youth Development Index and Report 2017. This is a pioneering attempt
made by the Institute in 2010 which it followed up with the India Youth
Development Index in 2017. The index tracks the trends in Youth Development
across the States. The Index enables recognizing the high and low performing
states, identifies the weak domains and informs the policy makers the priority
areas of intervention for youth development in the states.

2. The theme for World Diabetes Day 2017 is
a. Get rid of diabetes
b. Women and Diabetes
c. Child and Diabetes
d. Right to a healthy future

Ans-b
Explanation
World Diabetes Day is observed on November 14 every year. The theme for
World Diabetes Day 2017 is Women and Diabetes. The main objective of this
year’s campaign is to promote the importance of affordable and equitable access
to medical care for all women. Diabetes is a chronic disease or condition that is
caused when the pancreas is no longer able to make insulin, or when the body
cannot make good use of the insulin it produces.

3. It is an ad-hoc body and is set up for a specific object and duration. They are set
up by a motion passed in one house of Parliament and agreed to by the other.
The details regarding membership and subjects are also decided by Parliament.
Name the body.
a. Consultative Committees
b. Privilege Motion Committees
c. Joint Parliamentary Committees
d. All the above
Ans-c

Explanation
The Joint Parliamentary Committee (JPC) on the Land Acquisition Bill, 2015, is
planning to seek the eighth extension in the upcoming Parliament session. The
JPC was set up in May 2015 to examine the Bill after it was opposed by many
political parties.

4. Fish tourism Circuit is planned in which of the following states to attract
country’s fish-loving communities?
a. Kerala
b. West Bengal
c. Odisha
d. Manipur

Ans-b
Explanation
West Bengal government is firming up plans to set up a fish tourism circuit to
attract country’s fish-loving communities. The State Fisheries Development
Corporation (SFDC) is preparing the blueprint for the tourism circuit. A typical
tour will consist of a two days-one night package, with fish as the focal theme –
be it food or sightseeing. And fish dishes to be served will comprise the
traditional favourites of Bengalis as well as newly-introduced varieties in the
state. The circuit will centre around the hotels run by SFDC in places like Digha,
Udaypur, Henry Island, Bishnupur, Jamunadighi and Siliguri.

5. National Waterway 1 passes through which of the following states?
i. Uttar Pradesh
ii. Bihar
iii. Jharkhand
iv. West Bengal
a. i, ii and iii

b. ii, iii and iv

c. i,ii,iii and iv

d. i,iii and iv

Ans-c
Explanation
Ganga-Bhagirathi- Hooghly river system from Allahabad to Haldia was declared
as National Waterway No.1. The NW-1 passes through Uttar Pradesh, Bihar,
Jharkhand and West Bengal and serves major cities and their industrial
hinterlands.

6. Which among the following is known as “Adam’s Bridge”?

a. Pamban bridge
b. Bandra-Worli sea link
c. Howrah Bridge

d. Ram Setu bridge

Ans-d
Explanation
The Supreme Court has asked the Centre to clarify if it wants to remove the Ram
Setu – the chain of limestone shoals connecting Tamil Nadu and Sri Lanka – or
protect it. The court gave the government six weeks’ time to file an affidavit on
their stance. The Ram Setu bridge – also known as the Adam’s Bridge – is a 50-
km stretch from Rameswaram Island in Tamil Nadu to Mannar Island in Sri
Lanka. According to Indian mythology, it was built by an army of monkeys for
Hindu god Ram and his warriors to cross over to Lanka to rescue Sita.

7. India’s first ever air dispensary is being set up by which of the following
ministries?
a. Home
b. Finance
c. Development of Northeast
d. Defence

Ans-c
Explanation
Northeast is all set to get India’s first-ever “Air Dispensary” based in a helicopter
and the Union Ministry of Development of Northeast (DONER) has already
contributed Rs. 25 crores as part of the initial funding for this initiative.

8. India’s first cartoon network branded theme park is to be launched at
a. Kanpur
b. Agra
c. Surat
d. Patna

Ans-c
Explanation
India will have the first Cartoon Network-branded theme park. Turner
International India, which owns the Cartoon Network brand, has entered into a
brand partnership with Gujarat based real estate, entertainment and hospitality
group Rajgreen for the launch of a 61,000-square meter property Amaazia,
in Surat.

9. South Asia Economic Summit is being organised by
a. National Planning Commission
b. Ministry of Commerce of Nepal
c. South Asia Watch on Trade, Economics and Environment
d. All the above

Ans-d
Explanation
The 10th South Asia Economic Summit (SAES) will begin
at Kathmandu. The theme of three-day summit is “Deepening Economic
Integration for Inclusive and Sustainable Development in South Asia“. The
summit is being organised by National Planning Commission and Ministry of
Commerce of Nepal and South Asia Watch on Trade, Economics and
Environment, Nepal. Vice Chairman of National Planning Commission of Nepal
Dr. Swarnim Wagle told media persons at Kathmandu,the summit will be on
development of South Asia.

10. Killer robots are associated with
a. Angioplasty
b. Autonomous weapons
c. Sky-roof buildings
d. Hanging bridge

Ans-b
Explanation
The United Nations is set to host the first-ever talks on the use of autonomous
weapons, but those hoping for a ban on the machines dubbed killer robots will
be disappointed, the ambassador leading the discussions. More than 100
artificial intelligence entrepreneurs led by Tesla’s Elon Musk in August urged the
UN to enforce a global ban on fully-automated weapons, echoing calls from
activists who have warned the machines will put civilians at enormous risk. A UN
disarmament grouping known as the Convention on Certain Conventional
Weapons (CCW) will hold five days of talks on the issue in Geneva.

********

Categories Glance Daily MCQ's

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close