Glance Prelims MCQ’s – 13 Nov 2017

1. Which among the following is not the objective of IRRI?

a. Reduce poverty and illiteracy
b. Improve the health of rice farmers and consumers
c. Ensure environmental sustainability
d. Research & partnerships

Ans- a
Explanation:
The International Rice Research Institute (IRRI) is an international agricultural
research and training organization known for its work in developing rice varieties
that contributed to the Green Revolution in the 1960s. The Institute, established in
1960 aims to reduce poverty and hunger, improve the health of rice farmers and
consumers, and ensure environmental sustainability of rice farming.

2. Project Saksham is associated with

a. Defence
b. Airways
c. Railways
d. Waterways

Ans- c
Explanation
It is the country’s largest time-bound “upskilling” exercise for government
employees launched by the Indian Railways. It aims to upgrade the skillsets of its 13
lakh-strong workforce with a single drive spanning nine months. The nature of the
short-duration training will range from refresher courses, with an eye on evolved
global practices in the respective areas, to skills in the existing lining of functioning.

3. Festival “Hausala 2017” will provide an occasion to showcase talents of

a. Physically handicapped
b. Children
c. Tribes
d. Women

Ans-b
Explanation
It is the Child Rights Week celebrated by the Ministry of Women and Child
Development from 16th to 20th November, 2017. The country celebrates the Children’s Day on 14th November and the International Child Rights Day is
celebrated on 20th November every year. The period between the two important
events will be celebrated as Child Rights Week by WCD Ministry by hosting an Inter CCI Festival for the children who reside in Child Care Institutions (CCIs).
The commemoration of the festival “Hausala 2017” will provide an occasion to
showcase the talents of children from CCIs from various child care institutions across the country and provide them with a space to express their dreams and aspiration.

4. MR campaign is targeted against which of the following diseases?

a. Measles & Chicken pox
b. Mumps & Rabies
c. Measles & Rabies
d. Measles & Rubella

Ans-d
Explanation
The MR campaign targets around 41 crore children across the country, the largest ever in any campaign. Under the campaign, children will be given a single shot of Measles-Rubella (MR) vaccination irrespective of their previous measles/rubella vaccination status or measles/rubella disease status. MR vaccine will be provided free- of- cost across the states from session sites at schools as well as health facilities and outreach session sites.

5. South China Sea includes which of the following?

i. Spratly Islands
ii. Paracel Islands
iii. Scarborough shoal
iv. Hanoi Reef

a. i, ii and iv

b. i, ii and iii

c. i,ii,iii and iv

d. ii, iii and iv

Ans-b
Explanation
Southeast Asian leaders are planning to start negotiations with China on a so- called “Code of Conduct” in the disputed South China Sea in what they regard as a milestone. However, China has been opposed to a legally binding code. The South China Sea is located at the western edge of the Pacific Ocean, to Asia’s southeast. It encompasses an area of about 1.4 million square miles and contains a collection of reefs, islands and atolls, including the Spratly Islands, Paracel Islands and Scarborough Shoal.

6. Islamic or Sharia banking is a finance system based on the principles of

a. Simple Interest
b. No Interest
c. Compound Interest
d. None of the above

Ans-b
Explanation
Islamic or Sharia banking is a finance system based on the principles of not charging
interest, which is prohibited under Islam. Sharia banking refers to banking activity
that conforms to Islamic law or Sharia. The fundamental principle of Islamic finance
is the rejection of usury, along with the requirement that there must be no
engagement in immoral businesses. Usury is seen as the levying of unreasonably
high interest rates while lending money.

7. Cobots stands for

a. Controlled Robots
b. Collaborative Robots
c. Cracking Robots
d. Creative Robots

Ans-b
Explanation
Small, collaborative robots, or cobots, are gaining currency across the world, as also
in India. Several firms, be it Bajaj Auto or Aurolab, have benefited from the adoption
of cobots and are planning to add more to their shop floors.

8. Telengana government has declared which of the following language as its 2 nd official
language?

a. Marathi
b. Hindi
c. Urdu
d. Arabic

Ans-c
Explanation Telangana government has declared Urdu as the state’s second official
language. The state government will appoint Urdu officers in all the offices over the
next 60 days to receive petitions from public and reply them in Urdu.

9. Which of the following statements are true?
i. The Indian constitution does not specify the official languages to be used by the
states
ii. several states have adopted official languages which are not listed in 8 th schedule

a. i only

b. ii only

c. both i and ii

d. neither i nor ii

Ans-c
Explanation
The Indian constitution does not specify the official languages to be used by the
states for the conduct of their official functions, and leaves each state free to,
through its legislature, adopt Hindi or any language used in its territory as its official
language or languages. The language need not be one of those listed in the Eighth
Schedule, and several states have adopted official languages which are not so listed.

10. Which of the following statements are true regarding UNESCO?

a. Helps preserve historical and cultural sites worldwide
b. Special multi-country agency
c. Recognises world heritage sites
d. All the above

Ans-d
Explanation
UNESCO is UN organization that helps preserve historical and cultural sites
worldwide. It is special multi-country agency, formed in 1945 and based in France.
UNESCO pursues its objectives through five major programs: education, natural
sciences, social/human sciences, culture and communication/information. It is also
known for recognizing world heritage sites and work to preserve cultural and
heritage sites such as ancient ruins, villages and temples, and historic sites.

Categories Glance Daily MCQ's

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close