Glance Prelims MCQ’s – 10th Nov 2017

Glance MCQ’s – 10.11.2017

10th Nov 2017

 

1. Which of the following statements are true regarding Creative Cities Network?

  1. It was created by UNESCO in 2004
  2. It covers fields like Media Arts, Film, Design and Music

Choose the correct option below,

a. 1 only

b. 2 only

c. both 1 and 2

d. neither 1 nor 2

Ans-c

Explanation

Chennai has been included in the UNESCO Creative Cities Network for its rich musical tradition. Including Chennai, a total of 64 cities from 44 countries have joined the UNESCO Creative Cities Network. Jaipur and Varanasi are the other Indian cities that feature on the list. The UNESCO Creative Cities Network (UCCN) was created in 2004 to promote cooperation with and among cities that have identified creativity as a strategic factor for sustainable urban development.

The 180 cities which currently make up this network work together towards a common objective: placing creativity and cultural industries at the heart of their development plans at the local level and cooperating actively at the international level. The Network covers seven creative fields: Crafts and Folk Arts, Media Arts, Film, Design, Gastronomy, Literature and Music.

2. Which among the following islands are part of Andaman & Nicobar group?

  1. Bangaram
  2. Suheli
  3. Ross

Choose the correct option below,

a. 1 only

b. 2 and 3 only

c. 3 only

d. none of the above

Ans-c

Explanation

The recently held second meeting of Island Development Agency (IDA) was chaired by the Union Home Minister Shri Rajnath Singh. The Island Development Agency reviewed the concept development plans and detailed master plans for holistic development of 09 islands – four in A&N Islands i.e. Smith, Ross, Long, Avis and five in Lakshadweep i.e. Minicoy, Bangaram, Thinnakara, Cheriyam, Suheli

3. India’s first Technology and Innovation Support Center will come up at

a. Tamil Nadu

b. Karnataka

c. Odisha

d. Punjab

Ans- d

Explanation

The Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), Ministry of Commerce & Industry, Government of India, has signed an Institutional agreement with Anna University to establish India’s second Technology and Innovation Support Center (TISC) at the Centre for Intellectual Property Rights (CIPR), Anna University, Chennai, under the World Intellectual Property Organization’s (WIPO) TISC program. India’s first Technology and Innovation Support Center (TISC) will come up at Patent Information Centre, Punjab

4. Which among the following countries form a part of Maritime Silk Road Initiative

  1. Kenya
  2. Moscow
  3. Hanoi

Choose the correct option below,

a. 1 and 2

b. 2 and 3

c. 1 and 3

d. 1, 2 and 3

Ans-c

Explanation

China recently counselled India to shed its objections to the China Pakistan Economic Corridor (CPEC) and take advantage of the Belt and Road Initiative (BRI), which had already drawn wide international support. India was among a handful of countries that had skipped attendance in Beijing of the Belt and Road Forum in May, objecting to the China Pakistan Economic Corridor (CPEC), which passed through Kashmir.

5. Which of the following statements are true regarding International Energy Agency?

  1. It was founded in 1974
  2. It was initially designed to help countries co-ordinate a collective response to major disruptions in the supply of oil

Choose the correct option below,

a. i only

b. ii only

c. both i and ii

d. neither i nor ii

Ans-c

Explanation

The 2017 IEA Ministerial Meeting was recently held in Paris. The focus of the meeting was on global energy challenges and how they can be overcome.Participants included representatives from the 29 IEA member countries; accession countries Chile and Mexico; association countries China, India, Indonesia, Morocco, Singapore and Thailand; and partner countries Brazil and South Africa. CEOs from 30 top global energy companies also attended the meeting.

6. Which among the following statements are true regarding UNSC?

  1. The Security Council has 15 non-permanent members, elected on a regional basis to serve two-year terms
  2. The permanent members can veto any substantive Security Council Resolution

Choose the correct option below,

a. i only

b. ii only

c. both i and ii

d. neither i nor ii

Ans-b

Explanation

India has demanded transparency in the UN Security Council reform process so that the people could know what is preventing the members from translating discussions into a negotiating text for the much- needed revamping of the world body’s top organ. The Security Council consists of fifteen members. Russia, the United Kingdom, France, China, and the United States—serve as the body’s five permanent members. These permanent members can veto any substantive Security Council resolution, including those on the admission of new member states or candidates for Secretary-General. The Security Council also has 10 non-permanent members, elected on a regional basis to serve two-year terms. The body’s presidency rotates monthly among its members.

7. The Composition scheme is associated with

a. Child Education

b. Manual Scavenging

c. Levy of Tax

d. Space Research

Ans-c

Explanation

The advisory group set up to suggest changes to the GST Act recently deliberated on how to expand the scope of the composition scheme as well as rationalise the reverse charge mechanism process. The composition scheme is an alternative method of levy of tax designed for small taxpayers whose turnover is up to Rs 1 crore — Rs 50 lakh in the case of eight north-eastern states and the hilly state of Himachal Pradesh. The objective behind it is to bring simplicity and reduce the compliance cost for small taxpayers.

8. Grahak Sadak Koyla Vitaran App was launched by

a. India Inc

b. Coal India

c. Ashok Leyland

d. ONGC

Ans-b

Explanation

Public sector undertaking Coal India has launched the ‘Grahak Sadak Koyla Vitaran App’ aimed at benefitting customers of the company that are being supplied coal by road. The app will allow users to monitor, whether the despatches are made on the fair principle of ‘First in First Out’ and keeps track of all the activities from issuance of sale order to physical delivery of coal by road.

9. The World’s first diamond derivatives exchange is from

a. South Africa

b. Indonesia

c. UK

d. India

Ans-d

Explanation

Indian Commodity Exchange (ICEX), the world’s first diamond derivatives exchange, said it has successfully completed first-ever diamond futures contracts settlement with the total traded quantity in November expiry for 5,382.08 carats valued at Rs 173.32 crore. ICEX had commenced operations on August 28 with the launch of three monthly diamond futures contracts – of November 2017, December 2017 and January 2018 expiry, respectively.

10. World Radiography Day marks the anniversary of the discovery of

a. X-rays

b. Gamma Rays

c. Beta rays

d. Alpha Rays

Ans-a

Explanation

World Radiography Day is celebrated on 8 November each year. The date marks the anniversary of the discovery of x-radiation by Wilhelm Roentgen in 1895. Emergency Radiology has been chosen as the main theme of the day, to highlight the important role that radiology plays in this field. This year, on November 8, the European Society of Radiology (ESR), the Radiological Society of North America (RSNA) and the American College of Radiology (ACR) will celebrate the sixth International Day of Radiology (IDoR 2017), along with radiological societies the world over.

Categories Glance Daily MCQ's

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close